Pannenkoekenrecept – glutenvrij, zonder ei en melk

Binnen ons gezin hebben we inmiddels een traditie op zondag. Met de lunch eten we iedere zondag pannenkoeken. Maar door mijn complexe dieet is het niet een pakje uit de supermarkt waar je wat water bij doet. Nu denk je vast dat het hierdoor een ingewikkeld recept is om pannenkoeken te maken. Integendeel, dit recept is zo simpel dat je het eigenlijk niet kan verprutsen.

De basis van de pannenkoeken is water en meel. Om de pannenkoeken glutenvrij te maken, kan je gebruik maken van een glutenvrij meel. Bekende melen zijn boekweit en haver, al moet je wel opletten dat je een glutenvrije variant gebruikt, omdat de reguliere boekweit en haver besmet zijn met gluten, vanwege verwerking in een fabriek waar ook glutenhoudende granen worden verwerkt.

Glutenvrij meel

Naast boekweit en haver zijn de volgende meelsoorten ook glutenvrij: Rijstmeel, Maismeel, Teffmeel, Quinoameel, Gierstmeel, Tapiocameel, Kikkererwtenmeel, Kokosmeel, Amandelmeel, Hazelnootmeel. Er zullen er nog wel meer zijn, maar met deze lijst kan je gerust een Toko of natuurwinkel binnen stappen en een geschikte meelsoort vinden. En met een beetje geluk kan je het ook wel vinden in het glutenvrije vak van een grotere supermarkt.

In dit recept is het vooral belangrijk dat je de verhouding meel en water gelijk houdt. Daarom spreek ik hier verder over koppen, wat niet direct de Amerikaanse meeteenheid is, maar gewoon 2 identieke koppen uit mijn keuken.

Recept voor 4 personen:

2 koppen water

1/3e kop rijstmeel

2/3e kop glutenvrij boekweitmeel

1/3e kop maismeel

2/3e kop teffmeel

Ossenwit (of olie, margarine of wat je verder wil gebruiken in de pan als vet)

 

Ingredienten

Ingredienten

Doe de 2 koppen water in de beslagkom en roer met een garde rustig het meel erdoorheen, totdat het. In vergelijking met glutenrijke pannenkoeken kan het beslag wat dik lijken.

 

Even laten staan

Even laten staan

Laat het beslag even een paar uurtjes met rust om het fytinezuur af te laten breken.

Ben je klaar om te bakken?

Ben je klaar om te bakken?

Verwarm op half hoog vuur 1 of meer koekenpannen op je fornuis, laat een beetje ossenwit erin smelten en schep met een kleine lepel het beslag op 3 plaatsen in de koekenpan. Bak ze totdat de bovenkant droog lijkt en draai ze om en bak ze een paar minuten op die kant.

Mooi lichtbruin

Mooi lichtbruin

 

Zoals op de foto’s te zien is werk ik met kleine pannenkoekjes, wat met de breekbaarheid en de dikte van het beslag te maken heeft. Door het ontbreken van gluten en ei zijn de pannenkoeken niet heel elastisch. En het beslag is in verhouding wat dikker, waardoor je bij grotere pannenkoeken vrij dikke pannenkoeken zou krijgen.

Twee pannen sterk

Twee pannen sterk

Na een half uurtje bakken heb je een heerlijk stel pannenkoeken op tafel staan.

Eet smakelijk!

Eet smakelijk!

Advertenties

Over allergenenhardloper

1984 | Christen | Getrouwd | Hardloper | Allergenenhardloper | Project Planner | IHK
Dit bericht werd geplaatst in Voeding en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s